Defensa civil

Les guerres del segle XX han traslladat els camps de batalla a pobles i ciutats i han fet a la població civil un dels objectius prioritaris. La Defensa Civil o Defensa Civil Organitzada fou un afer controvertit pel qual apostaren les autoritats catalanes, un cop la guerra i la població civil urbana com a objectiu de guerra havien esdevingut fets evidents. La salvaguarda de la reraguarda esdevingué tan important com la primera línia del front.

La defensa organitzada fou un afer promocionat per les autoritats, en el que participaren professionals de tota mena, que informaren de com millorar la seguretat de la població, i el conjunt de la població, que col·laborà de manera organitzada i voluntària amb el seu treball.

Alguns dels eixos bàsics d’aquella defensa passaven per la difusió d’informació sobre agents químics tòxics i bombardeigs i se centraven en tres aspectes: refugis, caretes i dispersió.


Guerra química

La por a l'ús indiscriminat d'armament químic o biològic portà el Consell de Sanitat Militar de la Generalitat a confiar en la professió mèdica la redacció de normes i consells per prevenir la població, tal i com mostren els escrits de Francesc Bergós i Ribalta.

 

Documents històrics originals

Bombardeigs

Els atacs aeris, els bombardeigs indiscriminats damunt de la població, constituïren el fenomen anomenat "guerra total". Els objectius cercats foren la desmoralització, la destrucció i la rendició de la reraguarda.

Barcelona fou assatjada amb brutalitat des de l'aire: entre febrer de 1937 i gener de 1939 patí 385 atacs de l'aviació italiana, alemanya i franquista. Més d'un milió de tones d'explosius es desplomaren en gairebé dos-mil impactes de bombes.

Més de 1.000 refugis foren construïts a Barcelona.

Prop de 3.000 persones morires sota les bombes a Barcelona.

 

Documents històrics originals
  • Generalitat de Catalunya. Consell de Sanitat de Guerra. Comissariat de propaganda, “Defensa passiva organitzada”, La Medicina Catalana, any V, volum VII, n. 41 i 42, febrer i març de 1937.